Fossilfri energi i Ludvika kommun

Vi laddar energilagret med fossilfri energi! Du kan ladda ditt elfordon med samma sak, från VB Energis fordonsladdare vid Krafttanken.

Vattenkraft
Världens första kommersiella kraftöverföring för växelström invigdes 1893 i Ludvika kommun. Det var vattenkraftverket i Hällsjön som levererade energi till Grängesbergs gruvor. Vattenkraftverket är fortfarande i bruk. Med en cirka 450 meter lång ståltub och en fallhöjd av 44 meter matas dagens kraftverk med vatten från Vasselsjön.
VB Kraft som äger Hällsjöns vattenkraftverk är ett kommunägt bolag, som totalt har 11 kraftstationer och 42 dammar i källflödena till Kolbäcksån och Arbogaån. På VB Krafts hemsida kan du även se samtliga vattenkraftverk, aktuella sjönivåer, kraftproduktion och kartor till VB Krafts anläggningar.

Vindkraft
I Ludvika kommun finns 33 stora vindkraftverk, varav 20 på Fjällberget-Saxberget, som är riksintresseområde för vindbruk.
Läs mer om vindkraft i Ludvika kommun.

Solenergi
Ludvika kommun har satsat stort på solenergi. Idag finns en av Dalarnas största solelsanläggningar på Sporthallen i centrala staden. Intill denna anläggning finns ytterligare offentligt ägda installationer på bland annat räddningstjänst, församlingsgård och skola.
Många privatpersoner har också installerat solceller på sina bostäder. Ludvika kommun har gjort det enkelt att se hur mycket energi solen ger på olika byggnader i Ludvika. Gå in på solkartan och få mer information på ett par klick.